УЧИЛИЩНИ СИМВОЛИ
ПАТРОН НА ГИМНАЗИЯТА
ХИМН НА ГИМНАЗИЯТА
ЗНАМЕ НА ГИМНАЗИЯТА
ЕЛЕМЕНТИ НА УНИФОРМА
ПАТРОН НА ГИМНАЗИЯТА


Константин Георгиев Фотинов – основател на българската журналистика

/1785 – 1858/
Роден е в град Самоков. Първоначално учи в местното килийно училище, а след това продължава образованието си в Пловдив и в Кидония, Мала Азия при големия гръцки хуманист Теофилос Каирис. От 1828 г. става учител и се занимава усилено и с книжовна дейност. В същата година създава в град Смирна  частно смесено елино-българско училище…
ХИМН НА ГИМНАЗИЯТА


ИВАН НЕНОВ – авторът на гимназиалния химн
Иван Ненов създава химна на ПГ „Константин Фотинов“ по повод честването на седемдесетата годишнина от основаването на училището.
Поетът е роден на 12.01.1941г. в будното самоковско село Доспей, което пази спомена за събития и личности от далечни времена.
Още в ученическите години у младежa се запалва интересът към историята и литературата. Иван Ненов учи българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От студентските му години датират първите публикации на негови творби. Така се слага началото на кариерата му като писател и публицист. След завършването си той работи като редактор във вестниците „Софийска правда“, „Самоковска комуна“ и др. Учителства в Самоков и е директор на няколко училища в околията.
Иван Ненов е член на СБП. Той е автор на стихосбирките – „Зелена земя” (1968), „Златната ябълка” (1970), „Гора вълшебница” (1987), „Послания от борови клонки” (1993), „Некорумпирани стихотворения” (2002).
Творческият му път го среща с някои от известните български писатели като Евтим Евтимов, Радой Ралин, Дамян Дамянов, Веселин Андреев, с които той изгражда и трайни човешки отношения. Иван Ненов е автор и на статии с историческа тематика. Неговият интерес е насочен към миналото на родното му място. Той посвещава време и сили, на изследването на една алтернативна хипотеза за родното място на Св. Паисий. Резултатите от своите търсения Иван Ненов представя в книгата си „Истината за родното място на Паисий Хилендарски“. За своята книга „Самоковски препис на История славянобългарская” през 2012 г. Иван Ненов е удостоен с наградата „Николай Хайтов”.
Днес творецът се радва на признание и творческо дълголетие.


ЖИВКА КЛИНКОВА – Композиторът на гимназиалния химн
Живка Клинкова е родена на 30 юли 1924 г. в Самоков. На 23 декември 2002 г. тя си тръгва от този свят самотна, почти неразбрана като човек и още по-малко изследвана като композитор. Незаслужено забравената творба, операта „Св. Св. Кирил и Методий“, е делото на нейния живот. Тя посвещава на тази творба 20 години.
Незаслужено е забравена и авторката, въпреки огромното ѝ творческо наследство с широк диапазон – от фолклора до балета. Пише 8 опери, 11 балета и над 250 песни и симфонии.
Клинкова е и изтъкнат фолклорист с пиетет към старата самоковска песен. Завършва консерватория през 1947 г. Солидната ѝ музикална подготовка се дължи на нейните срещите с най-изтъкнатите преподаватели по това време. Учи пиано при проф. Димитър Ненов, дирижиране при проф. Едмондо ди Веки и композиция при проф. Парашкев Хаджиев и проф. Веселин Стоянов.
През 1951 г. заедно с Филип Кутев създават прочутия ансамбъл за народни песни и танци.
За плоча на ансамбъла, записана под нейно диригентство, тя получава награда „Грами“. Клинкова е призьор на международни награди за филмова и камерна музика, както и за музика за фолклорни формации. Много от нейните творби прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина. Лауреат е на Световния младежки фестивал в Букурещ (1953 г.)
През 60-те години отива на специализация в Берлин и остава да работи извън България чак до промените през 1989 г.
Забравена в България, Живка Клинкова е високо оценена от папа Йоан Павел II. Тя е удостоена с папска грамота, а партитурата на операта ѝ „Св. Св. Кирил и Методий“ се съхранява във Ватикана.

През учебната 2023-2024 г. ПГ “Константин Фотинов” празнува 130 години от своето създаване
В чест на това събитие беше направен студиен запис на училищния химн. Изпълнители са възпитаниците на гимназията Димитър Рогачев и Маргарита Бочева.
Автор на музиката е именитият самоковски композитор Живка Клинкова, а на текста – поетът Иван Ненов.
В първия учебен ден, шестдесет години след създаването на химна, г-н Ненов поздрави учениците , като посвети на 130-та годишнина на гимназията специално написана за случая творба.
Маргарита Бочева
Димитър Рогачев
Най-трудният урок

Преди звънецът да удари,нека
фитилчето във вас да се запали!
Откакто на земята е човекът –
все гони свои стари идеали…

Ще ви разкажа как във нощ свирепа
е скитал Христо Ботев бос и гладен
и, неполучил никаква подкрепа,
той е написал своята балада…

А друг поет – изведен бил под стража,
защото е мечтал за дни щастливи…
(Не мога туй спокойно да го кажа!) –
Там стрелят в него фанатици диви…

Ала звънецът бие за отмора…
И днес урокът мъчен ви се случи:
“КАК ВИНАГИ ВЪВ ВСИЧКО ДА СМЕ ХОРА!”

Ах, колко трудно тоз урок се учи!
ЗНАМЕ НА ГИМНАЗИЯТА

Училищното знаме е изработено около 1933/34 г., когато от "Държавна смесена педагогическа гимназия "Константин Фотинов", става "Самоковска смесена гимназия "Константин Фотинов".  Доказателство за това е и надписа на знамето "Самоковска см. гимназия "Константин Фотинов".
Ритуалът по посрещане и изпращане на знамето присъства задължително при откриването на учебната година, провеждането на патронния празник и тържественото изпращане на абитуриентите. В деня, когато зрелостниците се сбогуват с училището, се осъществява и ритуалът по предаване на знамето – дванадесетокласниците тържествено връчват знамето на ученици от 11 клас. Това са ученици с високи постижения в учебната дейност и с активно участие в обществено-училищния живот избрани по предложение на класовете си и с решение на Педагогическия съвет.
ЕЛЕМЕНТИ НА УНИФОРМА

От учебната 2022/2023 г. По предложение на Педагогическия съвет, съгласувано с Обществения съвет и с участието на учениците за вида и дизайна са приети следните елементи на униформа:
За момчета в прогимазиален етап: Бяла риза,  черен или тъмен панталон и вратовръзка с коланче с логото на гимназията.
За момичета в прогимазиален етап: Бяла блуза, черна или тъмна пола и фишу с логото на гимназията.
За момчета в гимназиален етап: Бяла риза, черен или тъмен панталон и вратовръзка с логото на гимназията.
За момчета в гимназиален етап: Бяла блуза, черна или тъмна пола и шал с логото на гимназията.