Удоволствието да учим немски език

      На 01 юни 2017г. в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ ученици от 8б клас от Профилирана гимназия“ Константин Фотинов“ проведоха заключителна публична изява на своята група по интереси „Удоволствието да учим немски език“, сформирана по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентност (Твоят час)“ – фаза 1 и финансирана по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Гости на представянето бяха госпожа Албена Ихтиманска –директор на Общинската библиотека и госпожа Венета Симитчийска – директор на Профилирана гимназия „Константин  Фотинов“ . Разбира се, тук бяха родители, учители и ученици.

По време на публичната изява учениците разказаха за интересни теми от извънкласната си дейност.

Те споделиха, че участието в тази група им е дало възможност да преодолеят първоначалното притеснение от изучаването на немски език. Убедили са се, че всъщност е забавно да учат  немски.

От друга страна, за тях  е удоволствие да учат немски език, защото освен сложната немска граматика научават нови и любопитни факти за немскоезичните страни и немскоезичната култура.

За тях е била важна дискусията с родители на тема „Изучаването на чужди езици“. Несъмнено да се учи език е голямо предизвикателство.

Участниците в клуба се похвалиха също с весело коледно занятие със своите родители, на което заедно изработват картички за Коледния благотворителен базар, разучават и изпяват популярната коледна песен O Tannenbaum .

В няколко поредни срещи в клуба по интереси говорят за Дунав. Реката, която  пресича  10 европейски страни.

Мощта и красотата на Дунав, както знаем, е възпята от много творци.  Силно въздействащо е музикалното им превъплъщение във валса НА  ХУБАВИЯ СИН ДУНАВ, композиран от Йохан Щраус – син. Изпълнен е за първи път на 15.02.1867 г. във Виена. През тази година той  става на 150 години. Юбилеят тържествено е честван във Виена.

При публичната изява бяха показани и откъси от филми, които участниците от клуб „Удоволствието да учим немски език“ са имали възможност да гледат и обсъдят: за Дунав, за Дрезден, за Любек и марципана, за Виена и нейната кафе култура, за очарователния остров на цветята Майнау и за най-скъпия шоколад в света.

По случай деня на детето учениците поздравиха всички свои гости с весело детско стихотворение на немски и им пожелаха да запазят детето у себе си!

В края на представянето госпожа Симитчийска, директор на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ приветства младите хора и им пожела нови успехи в усвояването на немски език.

DSCN0135DSCN0133DSCN0144DSCN0151DSCN0155