ДОБРИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ПРАКТИКИ
„ЛИЦАТА НА САМОКОВ“

   Учениците от паралелката “Хуманитарни науки” 11б клас представят резултатите от своята работа в часовете за профилирана подготовка по БЕЛ. Проектът е озаглавен “Лицата на Самоков”. Той се осъществи под ръководството на г-жа Костадинка Христова.
   Един от профилираните модули се нарича “Език и общество”. Задачата в него е  да се изследва връзката между социалните  фактори и езика. Върху речта на човека оставят своя отпечатък възрастта, образованието, професията, етническият произход, дори местоживеенето.
Запознайте се с “Лицата на Самоков”
ВЕЧЕР НА ЛЮБОВНАТА ПОЕЗИЯ

Участниците от литературен клуб „Агадор“, с ръководител г-жа Костадинка Христова, рецитираха за първи път любовни стихотворения в корпоративен офис „Хъба“. Страстта към литературата е основната причина за създаването на клуба, казаха за БТА учениците от единайсети клас от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков.

Основната им идея е да покажат и разпространят красотата на литературата – както на българската, така и на световната. Рецитираните от тях стихове бяха на известни български поети като Христо Фотев, Пейо Яворов и Евтим Евтимов.

„Разбира се, центърът на нашата вечер е любовта, защото смятаме, че именно тя е едно от най–силните човешки чувства, които всеки от нас изпитва. Ние като ученици се надяваме да докоснем всеки от публиката тази вечер. Литературата ни учи на емоционални преживявания, но и на много повече знания. Човек, когато споделя, реално преоткрива още и още по–надълбоко в даденото произведение “, каза Йордан Тенев – участник в литературния клуб.

„Записах се в литературен клуб „Агадор“, защото литературата е моята голяма страст. Първоначално се запалих по нея заради автора Димитър Димов и неговия роман „Тютюн“, който ми е един от любимите“, каза пред БТА Йоанна Никова от литературния клуб.

След изнесения рецитал, участниците дадоха възможност и публиката да се включи със свои любими творби. Директорът на училището Венета Симитчийска също взе участие, като рецитира свое любимо стихотворение.
САМОКОВ,  13.01.2023 21:49 (БТА)