ТЕАТРАЛНА ТРУПА  ЗА ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК 
,,Театър? Фантастиш!‘‘
     към ПГ „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ”-  гр. Самоков


В ПГ ,,Константин Фотинов”-гр. Самоков  от много години съществува паралелка с интензивно изучаване на немски език. Наред със сериозните занимания за усвояване на езика, преподавателите по немски език полагат усилия за намиране на допълнителни начини за мотивиране на учениците, като участия в олимпиади и езикови състезания, създаването на импровизирана библиотека с книги и списания на немски език, срещи с немскоговорящи гости на града, посещения в Гьоте институт и т.н.

Една такава форма е и създадената театрална трупа за театър на немски език, която има вече повече от десетгодишна традиция.

През 2009 година ПГ „Константин Фотинов” беше домакин на Националната конференция на учителите по немски език, която се състоя в хотел „Самоков”-Боровец. На тържественото откриване на конференцията театралната трупа представи пиесата „В кокошарника” по сценарий, постановка и режисура на Стефанка Митрева и Емилия Попова. Пиесата имаше доста голям успех и трупата гостува с нея и на езиковата гимназия в гр. Правец.

През 2012 г. беше поставена пиесата „Човекът пред съда на животните”, с която се представихме на театрален фестивал в Гьоте институт, част от проекта ,,Да учим немски език чрез театър“, с ръководител Клаудиа Бартоломейчик от Берлин.

Така беше поставено началото на дейността на ,,Театър? Фантастиш!“.

От 2014 г. насам участваме във всички издания на фестивала за училищен театър на немски език ,,Завесата се вдига за немски език“, организиран от Немското посолство, Гьоте институт, Фондация „Ханс Зайдел” и Министерство на образованието и науката. Фестивалът се провежда ежегодно в различен град и всеки път има различно мото. Пиесите не трябва да са по-дълги от 30 минути и с максимум 10 участници. Това наложи да създаваме пиесите сами, с помощта на учениците. По регламент се изпраща 10-минутен запис от репетиция, на базата на който журито излъчва 12 финалисти. ,,Театър?Фантастиш!“ беше класиран за финалите на всички фестивали досега.

 ГОДИНА

ГРАД

 ПИЕСА/АВТОР

 ПРЕДСТАВЯНЕ

 2014

 Габрово

 ,,Ах, тате!“ – Георг Краус

Първо място и награда за най-добра мъжка роля

 2015

 Ловеч

 ,,В кокошарника 2“- Е. Попова, С. Митрева

 2016

 Троян

 ,,Пътешествието“ Е. Попова, С. Митрева

 Първо място

 2017

 Монтана

 ,,Завесата се вдига за свободата“- Е. Попова, С. Митрева

 Първо място

 2018

 Сливен

 ,,Старо време, ново време“- Е. Попова, С. Митрева

 Второ място

 2019

 Пазарджик

 ,,Човекът и околната вреда“- Е. Попова, С. Митрева

 Първо място

 2020

 Смолян

 ,,Срив в системата“ – Е. Попова, С. Митрева

 Фестивалът беше отменен поради пандемията

Работата на състава продължава ентусиазирано и извън подготовката за фестивала. Стана традиция пиесите да бъдат превеждани на български език и представяни пред учениците от цялата гимназия и самоковската общественост, което дава устойчивост на този проект, продължаващ от началото до края на учебната година.

Участниците в трупата работят с огромно желание и хъс. Те се ангажират и с изработката  на декорите, музикалното оформление,  компютърни презентации, покани и плакати за пиесите. Това улеснява задачата ни, а именно,

да ги провокираме да обогатяват езиковата си култура и познания, да преодоляват по-лесно езиковите бариери и да имат желание да развиват и усъвършенстват  уменията си.

Освен това те се учат да работят в екип, създава се чувство за принадлежност и съпричастност, преодоляват задръжките си да говорят пред голяма аудитория и не на последно място истински се забавляват заедно.

През 2021 и 2022 поради ковид-пандемията фестивалът на немски не се състоя, но трупата продължи със своите изяви на български език, като участва на фестивала ,,Театър без граници“ с пиесата ,,Празници и (без)делници“. Това е авторска пиеса на ръководителите на трупата Стефанка Митрева и Емилия Попова, създадена и с участието на членовете на трупата. Базирана е на актуалните събития от последните години – политическата и икономическата обстановка, трудностите, с които се сблъсква обикновеният човек, значението на приятелството, правдата и истината.

На 12. и 13. 05. 2023 в гр. Кърджали, „Сърцето на робота“ на „Театър? Фантастиш!“ спечели жури и публика! Авторската пиеса на „фантастичния“ театър на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“, Самоков, сътворена от ръководителите Стефанка Митрева – ст. у-л немски език и Емилия Попова – у-л немски език, със значимото идейно участие на учениците, бе призната за най-добрата пиеса на националния фестивал за училищен театър на немски език в гр. Кърджали – 12- 13 май 2023 г.
Заслужено първо място от журито /представители на немското посолство в България, Гьоте институт и министерство на образованието и науката на България/ за показаната магия от майсторско съчетание на слово, звук, осветление и декори на  напълно обновения ни театрален състав: от 9б клас – Анна Белова, Вяра Ковачка, Йован Христов, Йордан Витанов; от 10б клас – Борислав Олев, от 11-те класове – Таня Георгиева, Йордан Тенев, Цветомира Дюлгерова, Лора Генова, Стефания Николова и Християна Стефанова – 9б клас – тонрежисьор.