21 май – патронен празник на ПГ „Константин Фотинов“

Днес, в деня на цар Константин и царица Елена, 126-годишната ни гимназия отбелязва своя патронен празник по нетрадиционен начин. Във време на пандемия да пазим традициите, да бъдем упорити в ученето, да разширяваме границите на познанието, да обогатяваме представите си за света и да продължаваме да сбъдваме мечтите си!
Всички бивши и настоящи ученици се гордеят с делото на патрона на своето училище – Константин Фотинов! Роден в Самоков около 1800 година, израснал под опеката на баба си Фота, през 1828г. той отваря частно училище в Смирна, в което обучава българи и гърци. Скоро се прочува като педагог и познавач на черковното пеене.  Родолюбието и патриотичната амбиция запалват желанието му да издаде първото българско списание „Любословие“ – една рядка енциклопедия, която „търси общата полза за доброто на всеки човек: богат, сиромах, стар, млад и какъвто още може да бъде“. Нека и ние, Фотиновите наследници, бъдем всеотдайни и да даряваме грижи, знания, но и човешка доброта!
Честит празник, колеги и ученици!  

По повод празника на гимназията ни, учениците от клуб „Аз съм автор“ направиха един брой на списание „#Апостроф'“ / юбилейния от 2019/ в електронен формат.
Списание „#Апостроф'“