ДИРЕКТОР
Венета СимитчийскаОтбелязваме забележителен юбилей -125 години от откриването на Самоковската гимназия. Началото е тържествено означено с освещаването на красивата й сграда през далечната 1894 година. Така нашият град се нарежда сред значителните образователни центрове в страната. Самоковската гимназия е престижно учебно заведение, което е запазило традициите си до днес, което се гордее с богатата си история, смело приема предизвикателствата на днешния ден и уверено чертае своето бъдеще.
Значението на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ се измерва с успехите на нейните възпитаници, прогресивния дух и неуморните усилия на поколения учители. Добре подготвени млади хора следват в наши и чужди университети и постигат реализация в различни области на живота – в икономиката, медицината, науката, културата и спорта. Голяма част от тях са свързани с развитието на родния си град.
Пътят на поколения самоковци минава през духовното израстване и себепознание в Гимназията. Много мечти са разтворили криле тук, тук са се родили и много приятелства за цял живот. Едно от най-емоционалните събития за всеки гимназист е разделянето с класната стая, празникът на абитуриентите. Традиционно училището тържествено е изпращало своите випускници на 21 май, в деня на Св. Константин и Св. Елена, празника на Гимназията, а в последните години за това вълнуващо събитие е избран 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всяка година отваряме врати за традиционните срещи на випуските. И тогава се събужда неугасващят спомен за годините, в които поколения самоковци са научили едни от най-значимите уроци в своя живот.
Пред Гимназията стоят предизвикателствата на модерния свят. Иновациите и дигиталните технологии са част от нашия диалог с бъдещето. Към него гледаме с надежда, посрещаме с ангажираност, с ясна визия и се уповаваме на нашите смели и мъдри решения!
Честит празник на всички учители и ученици! Честит празник на всички възпитаници на Самоковската гимназия! Нека искрата на любознанието и порива към самоусъвършенстване винаги да бъдат част от храма на душата и нека осветяват пътя й към успеха!
Венета Симитчийска
директор на ПГ „Константин Фотинов“