130 години
     ПГ „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ”
ПГ „Константин Фотинов“ откри 130-та си учебна година
Честита нова учебна година, скъпи ученици, учители и родители! Тази година ПГ „Константин Фотинов“ празнува 130 години от създаването си!

Днес в двора на гимназията тържествено бе открита учебната година. Специални гости бяха заместник-кметът госпожа Люба Кленова, представител на Община Самоков, която поднесе поздравителен адрес от името на кмета на общината господин Георгиев, както и поетът Иван Ненов, автор на текста на химна на гимназията. Той поздрави всички със стихотворение, специално създадено за днешния празник.

За първи път бе представен пред публика и гимназиалният химн в изпълнение на Маргарита Бочева и Димитър Рогачев (акордеон).

На добър час по пътя на знанието!
Оъкрит урок на тема „ЛЮБОРОДЕЦЪТ БУДИТЕЛ – Константин Фотинов“
Урокът бе посветен на годишнина от смъртта на Константин Фотинов и на 130 години от основаването на училището.
На 19.12.23 г. от 13:30 часа в ПГ „Константин Фотинов“ се проведе открит урок на тема „ЛЮБОРОДЕЦЪТ БУДИТЕЛ – Константин Фотинов“.
Ръководители на урока бяха г-жа Даниела Ковачка /старши учител по история и цивилизации/, г-жа Захаринка Захариева /старши учител по английски език/ и г-ца Моника Благоева /учител по история и цивилизации/.
В урока се включиха ученици от всички възрастови групи от 6. до 12. клас.
Той бе открит с думите: „Делото на нашия патрон  трябва да бъде познато не само в България, но и по света.  То остава в  историята, съхранявайки нашата национална идентичност.  Затова днес ще ви пренесем назад във времето, за да се докоснем до светлата личност и делото на нашия съгражданин Константин Георгиев Фотинов.“
Основната  цел на урока бе да се проследи живата нишка между минало  и  настоящето, която ни кара да се гордеем, че сме част от онзи пламък, който е носил в сърцето си Константин  Фотинов.
Началото на урока ни пренесе във Великобритания, където наш ученик запозна свой връстник с делото на великия възрожденски деец  Константин Фотинов. Намирайки се в близост до английска библиотека, те потърсиха материали да напишат своето домашно, поставено от учителката по история. И тъй като се намираха във Великобритания, част от текста беше  на английски език.
След това бе разиграна театрална възстановка на миналото, чрез която публиката се докосна до живота на Константин Фотинов.
Гости на урока бяха г-н Мирослав Братоев /старши експерт ОНГОР – от РУО – София област/, г-жа Албена Ихтиманска /директор на Общинска билиотека „Паисий Хилендарски“/, г-жа Венета Симитчийска – директор на ПГ „К. Фотинов“, колеги от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, както и преподаватели от самата гимназия.
След урока г-н Братоев подчерта, че на толкова трогателен и интересно поднесен открит урок не е присъствал. Поздрави всички ученици и техните преподаватели за големия успех и за добре свършената работа. Пожела им все така да работят и да запазят благородството, завещано им от К.Фотинов.
ПГ „Константин Фотинов“ и ЛК „АГАДОР“ организират вечер на изкуствата, посветена на 130-годишнината от основаването на гимназия

Изкуството е празник! Участниците в литературен клуб "Агадор" отново напомниха на самоковската публика, че вълнението, радостта, тъгата, любовта са прояви на човещината. Талантливите младежи доказаха, че "в нашето време на трезвост и на разумни неща" имат смелостта да следват пътищата на сърцето.
"НЕКА ВИ РАЗКАЖА…2"!
На 22 март се състоя "Нека Ви разкажа…2"! Събитието бе посветено на 130 години от основаването на ПГ "Константин Фотинов".
Участниците бяха притеснени и развълнувани, но това не им попречи да се представят по най-добрия начин! Атмосферата зад сцената беше…вдъхновяваща. Разменяха се прегръдки за подкрепа, танци за отпускане на езика на тялото, разговори просто за отвличане на вниманието и подкрепа от всеки към всеки. Щастливи сме, че нашите събития подбуждат красиви емоции у хората.
Тази година темите бяха напълно различни от миналогодишните, но не по-малко интересни.
Маргарита Бочева и Борислав Олев говориха за любовта към музиката и предоставиха на зрителите две гледни точки – от човек, занимаващ се с музика от дете, и от новозапален фен. Даниел Ахчийски пък ни мотивира, вдъхнови и повярва в нас първи, че можем да бъдем по-добри и полезни на себе си и околните. Калина Велкова разказа за цветовете. Цветовете на косата, на дрехите, на душата и как въздействат върху психиката ни. Мартин Христов ни обясни защо е важно да учим география. Разказа за неговия опит и ни предложи маршрути за екскурзии в нашата красива България. Георги Стоилов мечтае и ще бъде лекар, затова той ни запозна с тънкости за здравето ни, за които не сме подозирали. Мария Струмина подбуди интереса на публиката най-първо с името на нейната лекция – "Сфинксът: Чудовище или чудо?", а след това разясни много повече… Обичаният от всички Георги Симитчиев, или по-познат като Госи, ни даде насоки как да владеем разговорите като преуспелите. Накрая Габриела Стоянова и Никола Василев разказаха за своя опит с народните танци, разкриха символиката зад някои от красивите български шевици и завладяха публиката, показвайки какво значи да бъдеш влюбен в танца.
Запомнящо се  домакинство и достойно класиране на „Театър? Фантастиш!“ на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“, град Самоков
Самоков и Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ бяха домакини на 9-то издание на Националния театрален фестивал за ученически театър на немски език „Завесата се вдига за немски език“, 2024 г. / 26 -27.04.2024 г./ За нас бе чест да сме домакини в годината на честване на 130-та годишнина от основаване на гимназията!
Главен организатор на фестивала е Гьоте институт, с подкрепата на министерство на образоваието и науката, немското посолство на ФР Германия и Централната служба за училищно дело в чужбина.
На 26 април 2024 г. фестивалът започна с приветствие на председателя на журито: г-н Аксел Байер – Гьоте институт,  г-жа Лавал – културното аташе към немското посолство на ФР Германия с превод на  г-жа Розалин Шмих – член на журито от страна на немското посолство и г-жа Екатерина Алтънкова –  член на журито от страна на МОН.
Приветствие  поднесоха и кмета на община Самоков – инж. Ангел Джоргов, от името на Началника на РУО София- област – г-жа Чалъкова – ст. експерт квалификация и директора на гимназията – г-жа Симитчийска.
В словото си г-жа Симитчийска сподели: „Това, което отличава този театрален фестивал е искреността, вдъхновението и жезнеутвърждаващите послания в магичната работилница, наречена театър на немски език, която размива границите между участници и публика и претворява желанията в реалност“.
Фестивалът бе открит  с авторски филм „Самоков – градът на първите“ на Калина Митрева – у-л по немски език с участници: учениците от 12 клас – Йордан Тенев, Стефания Николова и Лора Генова.
Осемте състава финалисти показаха завидна интерпретация на темата „Какво знае интернет за мен?“, а сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий“ даде възможност в пълнота да се разгърнат светлинните, звукови и видео ефекти.
Тази година нашият състав надскочи себе си. Пиесата ни  „Тук ли си?“ се отличаваше с висок професионализъм, собствен, малко по-сложен  сценарий, изключителни видео и светлинни ефекти. Нашите актьори играха великолепно и завоюваха престижното трето място.
Първо място спечели НЕГ Бургас, а второ 91 НЕГ София.
Наградите връчиха г-н Режис Канави – член на журито / Централна служба за училищно дело в чужбина/ и председателят на журито г-н Аксел Байер.

Венета Симитчийска
директор